Zaregistrujte se a získejte slevu na první nákup 10% na všechny nezlevněné produkty! :)

Změna času a jeho vliv na lidské tělo

zmena-casu-a-jeho-vliv-na-lidske-telo-vegan-fox1400x300 px

Změna času se děje již od roku 1916 a původně se změna času zavedla jako opatření pro úsporu energie. Od té doby se změna času stala běžnou praxí v mnoha zemích po celém světě. Pro citlivé jedince však může změna času narušit jejich biologické hodiny a jejich celkový rytmus.

zmena-casu-a-jeho-vliv-na-lidske-telo-vegan-fox

Biologické hodiny jsou součastí každého z nás

Biologické hodiny, známé také jako cirkadiánní rytmus, jsou vnitřní biologické mechanismy, které sledují přibližně 24-hodinový cyklus a regulují mnoho fyziologických a behaviorálních procesů u živých organismů.

Tyto hodiny pomáhají organizmům přizpůsobovat se denním a nočním cyklům prostředí, ve kterém žijí a synchronizovat své biologické funkce s cykly dne a noci.

Cirkadiánní rytmus se vyskytuje u mnoha různých organismů, včetně rostlin, živočichů a mikroorganismů.

Co vše může ovlivnit změna času

Máte nastavené své zvyky, pracovní dobu, čas na oběd či spánek. Říkáte si, že jedna hodina denně nemůže udělat nic převratného. Změna času má však na vše co děláme obrovský vliv: 

  • únava, vyčerpání, rychlá ztráta energie během dne, poruchy spánku,
  • změna stravovacích návyků, přejídáte se nebo naopak jíte méně či vůbec. Změna chutě, můžete mít větší chuť na sladké či na slané,
  • podrážděnost, psychické napětí, úzkost, to vše se může odehrát během změny času,
  • objevit se může porucha pozornosti ať už u dětí ve škole či dospělých v práci.

Jak své tělo udržet v rovnováze během změny času?

Jednotná rada neexistuje. Poslouchejte své tělo a dopřejte mu již před samotnou změnou dostatek času na přípravu.

  • Pokud jste unaveni, jdete si lehnout i když nemáte vše hotové. Tělo potřebuje energii pro správné fungování. Můžete se začít postupně přizpůsobovat novému času několik dní předem tím, že půjdete spát o 15-30 minut dříve (nebo později, v závislosti na směru posunu času) každý den.
  • Nezapomeňte si před spaním zároveň vytvořit klidnou atmosféru, omezte počítač, televizi či mobilní telefon, vyvarujte se kofeinu a těžkému jídlu alespoň 2 hodiny před spánkem. Zkusit můžete relaxační techniky, jako je meditace nebo hluboké dýchání.
  • To samé platí i o jídle - zkuste jíst menší porce víckrát denně. Nebudete mít hlad a zároveň se přejídat. Do svého jídelníčku zařaďte více ovoce a zeleniny, které poskytnou tělu důležité vitamíny.
  • Zaměřte se také více na své psychické zdraví. Zkuste trávit více času v přírodě, dopřejte si procházku, výlet do hor nebo dělejte to, co vás baví. Poslouchejte hudbu, zajděte do kina či divadla, dopřejte si digitální detox.
  • Dělejte zkrátka to, co vás baví a naplňuje. Pokud vás trápí nepozornost či zhoršená produktivita, dejte tomu čas, než se opět vaše biologické hodiny dají do pořádku.

Nezapomeňte nám dát vědět prostřednictvím sociální sítě Instagram,  jak vás změna času ovlivňuje a těšíme se také na vaše tipy a triky jak se změnou času vyrovnat.

Za veganfox.cz tým
Barbora 

 

Zpět do obchodu