Zaregistrujte se a získejte slevu na první nákup 10% na všechny nezlevněné produkty! :)

Brusinky a jejich využití nejen v kosmetice


S brusinkami se setkal určitě každý z nás ať už ve formě lahodného džemu či sirupu, v pokrmech, různých nápojích nebo víně. Svoje využití najdou i ve farmaceutickém průmyslu. Málokdo však tuší, že brusinky mají svoje zastoupení dokonce i v kosmetice v péči o oční okolí.

Základní vlastnosti brusinek

Brusnice brusinka je rostlina z čeledi vřesovcovitých a dala jméno samotnému plodu této rostliny - brusinka. Toto významné ovoce se na našem území vyskytuje velmi vzácně, proto je chráněné. Můžete si jej však vypěstovat doma na zahrádce i když péče o něj je poněkud náročnější. Díky svým účinkům se však rozhodně vyplatí.

Brusinky se považují za jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Obsahují vitamíny A, C, a E, minerály jako hořčík, vápník, železo i draslík a to jsme teprve na začátku. Díky obsahu prospěšných látek pro lidské tělo se považují za superpotravinu. Brusinky podporují naší imunitu, díky obsaženému vápniku mají příznivý účinek na naše kosti a klouby, mají protizánětlivé účinky, bojují proti bakteriím v celém našem těle a zabraňují jejich usazování na sliznicích.

Na žízeň i hubnutí

Čerstvé plody, hlavně ty červené obsahují skoro 90% vody a téměř žádné kalorie. Jsou proto ideálním pomocníkem při hubnutí. Navíc snižují množství cholesterolu v krvi a obsahují velké množství vlákniny, takže podporují i činnost střev.

Ideální formou je brusinkový prášek, který stačí přidat do smoothie, kaše či jogurtu. Pozor však na sušené brusinky či džusy, ty naopak obsahují velké množství cukru, o cenné látky díky procesu sušení však nebude nouze.

Zbavuje tělo infekce i bakterií

Nejvíce jsou spojovány s problémy močových cest, především s jejich infekcí. Nejen, že předcházejí vzniku samotné infekce, dokážou si poradit i s bakterii Escherichia coli (E. coli), která je zodpovědná za její vznik, snižují obsah této bakterie v moči a také přilnavost ke stěnám močových cest.

Dokáže si poradit s bakteriemi i v dutině ústní. Pravidelnou konzumací brusinek můžete předejít zánětu dásní, jelikož snižují množství bakterií a zabraňují jejich ukládání. Pomáhají snížit riziko vzniku paradontozy a zamezují tvorbě zubního kazu za předpokladu, že je konzumujete bez cukru, tedy v přírodné formě.

Podobně jako u močového měchýře a dutiny ústní, mají brusinky pozitivné účinky i na stenu žaludku. Snižují v něm množství bakterie Helicopacter pylori, která způsobuje žaludeční vředy.

Díky vysokému obsahu vlákniny jsou brusinky spojovány i se zdravím srdce. Rozšiřují totiž krevní tepny, co má za následek zlepšení průtoku krve a snižují riziko vzniku infarktu.

Jak je to s brusinkami v kosmetice?

Do kosmetických produktů se používá hlavně extrakt z plodů brusinky. Můžeme jej najít v tělových i vlasových produktech, nesmí chybět ani v produktech pro péči o pleť, nejvíce pro péči o zralou pleť.

Brusinky jsou skvělým pomocníkem při zpomalování procesu předčasného stárnutí. Extrakt poskytuje ochranu kůže, zlepšuje hojení, hydratuje, rozjasňuje a podporuje vznik nových kožních buněk.

V nabídce našich kosmetických produktů naleznete i speciální krém, který extrakt z brusinek obsahuje. Je to Oční krém proti vráskám s výtažkem z brusinek 15 ml. Péče o oční okolí je důležitá, proto na ní nezapomínejte.

Nyní už určitě víte, proč jsou v tomto krému zastoupeny právě brusinky i jak dokáže pomoci i vám v boji proti známkám stárnutí. Díky všem obsaženým látkám se skvěle hodí právě pro péči o oční okolí. Lehká textura pleť zbytečně nezatěžuje a je vhodný pro všechny typy pleti, včetně citlivé pleti. Vyzkoušejte sílu brusinek na vlastní kůži a podělte se s námi o vaší zkušenost.

Za veganfox.cz tým Barbora

Zpět do obchodu