Meloun jako superpotravina. Pro jeho účinky ho budete milovat!

Je meloun ovoce, nebo zelenina? To je otázka, která dokáže rozproudit nemalou konverzaci kdekoliv. Co jste ale možná nevěděli je, že meloun našemu zdraví prospívá díky velkému obsahu vitamínů, antioxidantů a minerálů. Pokud ho zahrnete do svého každodenního jídelníčku, uděláte dobrý krok pro své zdraví. Léto je už v plném proudu, na meloun určite někde narazíte. Díky svým vlastnostem se ho nebudete moci nabažit!

Meloun a naše tělo

Melouny totiž obsahují červené barvivo lykopen, který je pro své antioxidační účinky prospěšný zdraví víc, než by se mohlo zdát. Společně s draslíkem pomáhá udržovat mladé a zdravé srdce a snižuje riziko srdečního infarku.

Lykopen také snižuje rozvoj osteoporózy a draslík pomáhá udržet v těle vápník. Pomáhají tak udržovat naše kosti zdravé a silné.  Lykopen je spojován i se schopností snížení vzniku rizika rakoviny.

Díky velkému obsahu vitamínu C působí v těle proti volným radikálům a tím podporuje imunitní systém nášho organizmu. Obsahuje také beta-karoten, který prospívá naším očím, vlasům a pokožce. V semínkách najdeme zinek a železo.

Pomůže mi meloun zhubnout? Samozřejmě!

V melounu je obsaženo víc než 90% vody. Díky tomu je v létě vyhledáván jako osvěžující pochoutka. I přes jeho sladkou chuť má velmi nízký obsah kalorií, není teda divu, že je ideální při procesu hubnutí.

Dá se použít nejen do koktejlů, limonád ale i salátů a jako zdravá svačinka. Obsahuje také neesenciální aminokyselinu citrulin, která se proměňuje na aminokyselinu arginin, která podporuje spalování tuků. Citrulin společně s draslíkem prospívají našim svalům a nervům, zabraňují tak bolesti svalů po námaze či cvičení.

Na co nezapomenout?

I když se zdá, že nemůže našemu organismu ublížit, opak je pravdou. Nezapomínejte vždy před konzumováním meloun umýt. Díky sklizni, přepravě a skladování se na jeho povrchu nacházejí bakterie a viry.

Náš letní tip - melounová šťáva

Suroviny na přípravu:
2 šálky vodního melounu nakrájeného na kostičky
1/4 šálku citronové šťávy (60 ml)
1/2 šálku vody (360 ml)
3 lžičky třtinového cukru
máta a led k podávání

Postup:
1. Meloun nakrájený na kostičky rozmixujte.
2. Přidejte citronovou šťávu, vodu, cukr a vše pečlivě promíchejte.
3. Nechte 30 minut odpočinout v lednici.
4. Přidejte led a ozdobte mátou.

Na zdraví!

Za veganfox.cz tým Barbora