Zaregistrujte se a získejte slevu na první nákup 10% na všechny nezlevněné produkty! :)

Meloun jako superpotravina. Pro jeho účinky ho budete milovat!

Meloun_jako_superpotravina_Vegan_Fox_blog_02

Je meloun ovoce, nebo zelenina? To je otázka, která dokáže rozproudit nemalou konverzaci. Co jste ale možná nevěděli je, že meloun našemu zdraví prospívá díky velkému obsahu vitamínů, antioxidantů a minerálů. Pokud ho zahrnete do svého každodenního jídelníčku, uděláte dobrý krok pro své zdraví. Léto je už v plném proudu, na meloun určite někdě narazíte. Díky svým vlastnostem se ho nebudete moci nabažit!

Meloun_jako_superpotravina_02_Vegan_Fox_blog

Meloun a naše tělo

Melouny totiž obsahují červené barvivo lykopen, který je pro své antioxidační účinky prospěšný zdraví víc, než by se mohlo zdát. Společně s draslíkem pomáhá udržovat mladé a zdravé srdce a snižuje riziko srdečního infarktu.

Lykopen také snižuje rozvoj osteoporózy a draslík pomáhá udržet v těle vápník. Pomáhají tak udržovat naše kosti zdravé a silné.  Lykopen je spojován i se schopností snížení vzniku rizika rakoviny.

Díky velkému obsahu vitamínu C působí v těle proti volným radikálům a tím podporuje imunitní systém nášho organizmu. Obsahuje také beta-karoten, který prospívá naším očím, vlasům a pokožce. V semínkách najdeme zinek a železo.

Pomůže vám meloun zhubnout? Samozřejmě!

V melounu je obsaženo víc než 90% vody. Díky tomu je v létě vyhledáván jako osvěžující pochoutka. I přes jeho sladkou chuť má velmi nízký obsah kalorií, není teda divu, že je ideální při procesu hubnutí.

Dá se použít nejen do koktejlů, limonád ale i salátů a jako zdravá svačinka. Obsahuje také neesenciální aminokyselinu citrulin, která se proměňuje na aminokyselinu arginin, která podporuje spalování tuků. Citrulin společně s draslíkem prospívají našim svalům a nervům, zabraňují tak bolesti svalů po námaze či cvičení.

Na co nezapomenout?

I když se zdá, že nemůže našemu organismu ublížit, opak je pravdou. Nezapomínejte vždy před konzumováním meloun umýt. Díky sklizni, přepravě a skladování se na jeho povrchu nacházejí bakterie a viry.

Meloun_jako_superpotravina_03_Vegan_Fox_blog_02

Náš letní tip - melounová šťáva

Suroviny na přípravu:
2 šálky vodního melounu nakrájeného na kostičky
1/4 šálku citronové šťávy (60 ml)
1/2 šálku vody (360 ml)
3 lžičky třtinového cukru
máta a led k podávání

Postup:
1. Meloun nakrájený na kostičky rozmixujte.
2. Přidejte citronovou šťávu, vodu, cukr a vše pečlivě promíchejte.
3. Nechte 30 minut odpočinout v lednici.
4. Přidejte led a ozdobte mátou.

Na zdraví!

Za veganfox.cz tým Barbora

Zpět do obchodu