Zaregistrujte se a získejte slevu na první nákup 10% na všechny nezlevněné produkty! :)

Večerní návyky pro lepší spánek

Naše zdraví ovlivňuje i kvalita spánku. Věděli jste, že třetinu našeho života prospíme? Pokud se u vás objevují problémy s usínáním nebo probouzením uprostřed noci, je čas se zamyslet, jestli máte přes den dostatek pohybu, jak vypadá vaše ložnice ale také jak trávíte čas před spaním. Pokud přesně nevíte, co dělat, inspirujte se našimi tipy, jak zlepšit večerní návyky pro lepší spánek.

1. Udržujte stejný režim

Nastavte si večerní režim tak, aby vám vyhovoval. Co přesně to znamená? Jděte spát přibližně ve stejnou dobu a vstávejte tak, abyste spali dostatečně dlouho. Tento režim je však potřeba dodržovat každý den - přes víkend i když budete mít volno.

2. Nastavte si návyk před spaním

Před spaním je nutné vaše tělo dostat do klidového režimu. Možná si říkáte, že to není tak snadné. Opak je však pravdou. Může to být večerní hygienačtení knížky, zapisování vašich aktuálních myšlenek do deníku nebo lehké protažení či meditace.

Myslete však na to, že zde není prostor pro plánování zítřejšího dne ať už jde o pracovní či volný den.

3. Vypněte telefon, počítač i televizi

Vyhněte se koukání do telefonu do pozdních hodin. Díky modrému světlu, které vyzařují mobilní telefony, počítač či televize budete mít problém s usínáním. Nezapomínejte vypínat i zvuky či vibrace, ať váš spánek nic nenaruší.

4. Lehká večeře

Dejte si pozor na večerní přejídání a plný žaludek před spaním. Naplánujte si poslední jídlo přibližně 2-3 hodiny před spaním, případně tak, jak vám vyhovuje, abyste nešli spát s plným žaludkem. Další důležitý fakt je, že před spaním byste neměli jíst nic těžkého nebo sladkého.

Kromě jídla spánek ovlivňuje i pití. Alkohol, káva či energetické nápoje či černý čaj, který obsahuje kofein k večeři nepatří. Zkuste si v rámci svého pohodlí dopřát levandulový či heřmánkový čaj, který vaše tělo příjemně zahřeje a zrelaxuje.

5. Nastavte si v ložnici správné prostředí

Nezapomínejte ani na úpravu ložnice či kvalitu matrace. Pro zdravý spánek je vhodné tmavé prostředí, vypněte proto v ložnici všechna světla a pokud k vám do ložnice dopadá světlo z ulice, zkuste zatěmňovací závesy. Mezi další faktory patří i teplota v ložnici, čerstvý vzduch a ticho. Vyvětrejte před spaním ložnici a udržujte teplotu kolem 19 stupňů. Teplota v pokoji či tvrdost matrace je individuální, zkuste si však najít vaše optimální řešení.

Pozorujte váš spánek po dobu jednoho měsíce

Zapisujte si po dobu jednoho měsíce jak se mění váš spánek, co vám pomohlo při usínání nebo co vás rušilo či probudilo v noci. Každému totiž vyhovuje něco jiného. Když tomu dáte řád, vyberete aktivitu před spaním, kvalita spánku se zlepší. Je však jenom na vás, jak toho docílíte.

Máte pro nás tip, jak jste zlepšili kvalitu svého spánku? Podělte se s námi!

Pro více tipů nás nezapomeňte sledovat na sociální síti Instagram.

Za veganfox.cz tým Barbora

Zpět do obchodu