Zaregistrujte se a získejte slevu na první nákup 10% na všechny nezlevněné produkty! :)

Jak si poradit s jarní únavou?

Jaro je v plném proudu a místo spousty energie se cítíte úplně vyčerpaní. Práce, stres, změna času, to vše se může podepsat na celkové kvalitě spánku. Co s tím můžete dělat? Máme po vás pár typů, které rozhodně stojí za zkoušku, pokud trpíte jarní únavou.

Co je to jarní únava?

Jedná se o stav, který může být způsoben změnou ročního období, kdy se mění délka dne, teplota a světelné podmínky. Dostaví se pocit únavy, vyčerpání, nechuť k práci a snížená výkonnost. Někteří lidé také uvádějí, že jarní únava může být spojena s hormonálními změnami v těle. Projevuje v období března až dubna a postihuje většinou ženy a mladé lidi. Nezoufejte, nejste v tom sami, jarní únava je poměrně běžným problémem, který postihuje mnoho lidí během jarních měsíců.

Sezónní alergie, nedostatek slunečního světla během zimních měsíců, změnu biologických rytmů a stres, to vše se také může podepsat pod jarní únavou. Jak však s ní zatočit a cítit se opět plný energie?

1. Spěte, neodkládejte odpočinek

Kvalitní spánek je důležitým faktorem v boji proti jarní únavě. Pokud máte problémy se spánkem, zkuste si zlepšit své spánkové návyky. Zkuste si jít spát v pravidelnou dobu každý večer, vyhněte se kofeinu a alkoholu před spaním, vypněte telefon, počítač či televizi a vytvořte si pohodlné a tiché prostředí pro spánek.

Více tipů pro lepší spánek najdete v našem článku zde.

2. Změňte svůj jídelníček

Zdravá a vyvážená strava může pomoci v boji proti jarní únavě. Zkuste se zaměřit na potraviny, které jsou bohaté na vitamíny a minerály, jako jsou zelenina, ovoce, celozrnné produkty a bílkoviny. Pokud se vám zdá, že se vám nedaří získat všechny potřebné živiny z potravy, zkuste doplnit vitamíny a minerály pomocí doplňků stravy.

Tělo potřebuje po zimě více nakopnout, proto nehladujte a zkuste si dát ke svačině ovocný či zeleninový salát nebo svěží smoothie. Jezte proto pravidelně malé porce.

3. Načerpejte energii ze slunce

Během zimy většinu času trávíme vevnitř kvůli chladnému počasí. Také klesá intenzita sluníčka během zimních měsíců. Pokud jste na tom podobně jako já a chodíte v zimních měsících do práce i z práce za tmy, velmi dobře rozumím, že cítit se plní energie není tak jednoduché.

Když se začne oteplovat, je ten správný čas vyrazit ven. Stačí začít malými procházkami v parku, případně na krátkou vzdálenost vyměnit auto sa chůzi.

4. Vytvořte si nový ranní rituál

Když se necítíme odpočatě, rána jsou velice nepříjemná. Místo posouvání budíku o dalších pět minut zkuste vstát, lehce se protáhnout, dát si studenou či teplou sprchu či ranní kávu na balkoně a načerpat energii ze slunce. Do ranního rituálu můžete zařadit cokoliv, co vás napadne a hlavně cokoliv, co vás nakopne.

5. Vyvarujte se špatné náladě

Jarní únava a stres jsou často vzájemně propojené stavy. Když se blíží jaro, lidé jsou více podrážděni, unaveni a tak  celkově nespokojeni. To může být způsobeno tím, že se naše tělo a mysl se přizpůsobují změnám, které s sebou přináší nová sezóna.

Zároveň jsou ale mnohdy přítomny i jiné faktory jako změny v práci, rodinných záležitostech, finančními problémy nebo dalšími vnějšími faktory.

Zkuste si proto najít aktivitu, která vám pomůže vyvarovat se špatné náladě a odbourat stres.  Pokud se cítíte pod tlakem, zkuste si najít čas na relaxaci a uklidnění mysli. Můžete si zkusit meditaci, jógu nebo pravidelně cvičit hluboké dýchání.

Pokud si nejste jistí, jestli jsou tyto techniky pro vás vhodné, přečtěte se více v našem článku zde.

6. Dopřejte si čerstvý vzduch

Teď, když je více teplo, máme možnost trávit více času v přírodě na čerstvém vzduchu. Čerstvý vzduch přináší do našeho těla kyslík a stimuluje naše smysly. Jarní únava je často spojována s pocitem únavy a ospalosti, které mohou být způsobeny nedostatkem kyslíku a nedostatečnou stimulací smyslů. Pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu může napomoci k uvolnění svalů a napětí v těle a zlepšit náladu.

Kromě toho může být pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu užitečný i pro naši celkovou fyzickou kondici a zdraví. Pohyb na čerstvém vzduchu může zlepšit kardiovaskulární funkce, zvýšit metabolickou aktivitu a zlepšit imunitu.

Na jaře také příroda nabízí spousty krásných barev. Vše kvete, začínáme opět slyšet zpívat ptáky. I to je pro naše tělo relaxace, kterou potřebuje.

Máte pro nás tip, jak jste zatočili s jarní únavou? Podělte se s námi!

Pro více tipů nás nezapomeňte sledovat na sociální síti Instagram.

Za veganfox.cz tým Barbora

Zpět do obchodu